Randevu ve Bilgi Alın
+90 (533) 019 32 39
İnsagram
fadimenuhoglu@hotmail.com
Pterjiyum göz kapaklarının arasında kalan alanda yerleşmiş, tepesi kornea tarafında olan üçgen şeklinde bir doku olup konjonktiva ile bağlantılı patolojik bir yapıdır. Göze et yürümesi olarak da bilinir. Gözde kızarıklık görmede bulanıklık, astigmatta artış yapabilir.
Pterjiyumun neden oluştuğu kesin olarak bilinmemesine rağmen, pyterjiyumun gelişmesinde ve ilerlemesinde solar ultraviole radyasyonunun sorumlu olduğuna inanılmaktadır. Aynı zamanda sıcaklık, toz parçalarına bağlı mikrotravmalar, kuru atmosfer, viral enfeksiyonlar, immunolojik mekanizmalar, gibi mekanizmaların pyterjiyumun oluşmasında suçlanan faktörlerdir.
Pterjiyum oluştuktan sonra kesin tedavisi cerrahidir. Başarılı birpterjiyum cerrahisinin ana hedeflerinden biri de nüksün önlenmesidir. Günümüze kadar nüksle başa çıkabilmenin yollarını bulmak amacıyla çok farklı cerrahi yaklaşımlar ortaya konmuştur. Genellikle son yıllarda başarı oranlarının daha yüksek olması nedeni ile konjonktival flep ve otogreftler tercih edilmektedir.