Randevu ve Bilgi Alın
+90 (533) 019 32 39
İnsagram
fadimenuhoglu@hotmail.com
Göz küre şeklindedir ve kemik bir çukura yerleşmiştir. Etrafındaki kemikler gözü travma ve enfeksiyonlara karşı korur. Göz kapakları ve kaş da güneş ışınları ve travmalardan korur. Göz kapaklarındaki hastalıklar tedavi edilmeden yapılacak olan katarakt gibi göz içi ameliyatları körlüğe kadar giden göz enfeksiyonlarına sebep olabilir.
Gözün beyaz tabakası (sklera ) üzerinde yer alan şeffaf bir zardır ve yardımcı gözyaşı bezlerini içerir.
iGözün rengini veren tabakanın üzerinde saydam cam bir kapak gibidir. Gözün ışığı kıran önemli optik kısmıdır. Göze ışık önce korneadan girer.
Gözün rengini belirler, melanin pigmenti fazla olan renkler koyu, az olan gözler ise mavi yeşil gibi göz rengine sahiptir. Ortasında bir boşluk vardır pupil denir. Pupil küçülebilir veya büyüyebilir. Işıkta ve yakına baktığımızda pupil küçülür. Heyecanlandığımızda veya göz büyütücü damlalar ve narkotikler göz bebeğini büyütür. Aşık olduğumuzda heyecanlanırız adreanalin salgılarız. Adrenalin göz bebeklerini büyütür. Büyüyen göz bebekleri nedeniyle yakın görme bozulur. Yani aşkın gözü kördür.
İrisin arkasında lens vardır. Gözün doğal merceğidir. İnce kenarlı mercek gibidir. Ayrıca ışığın gözde kırıldığı 2. önemli yapıdır. Saydamdır. Saydamlığını kaybeder opaklaşırsa katarakttan söz edilir.
Sklera konjonktivanın altında mermer gibi beyaz güçlü bir dokudur. Kornea yapısını değiştirir arkaya doğru sklera olarak devam eder.
Skleranın altında koroid vardır. İris arkaya doğru ilerlerken yapısını değiştirir korpussiliare ve koroid tabakası haline dönüşür. Koroid kan damarlarından zengin bir dokudur. Koroid tabakasının altında ise görmeyi sağlayan hücre ve sinirlerin bulunduğu retina tabakası vardır.
Görsel uyarıları beyne taşıyan görme sinirin gözün arkasındadır.
Işık nesnelerin üzerinden yansıyarak göze gelir. Korneadan geçerken kırılır. Pupilden geçer lense ulaşır. Işık lensde ikinci kez kırılır ve görüntü retina üzerindeki görme hücrelerinin üzerine düşer. Retinadaki bu hücreler ışığı fotokimyasal bir yol ile elektrik enerjisine dönüştürür. Dönüşen enerji görme sinir ile beyne gider ve görüntü algılanır.
Kelime olarak “kırılma” anlamına gelir. Fizik prensip olarak, ışığın bir ortamdan diğerine geçişte açısını değiştirmesi ve hızında değişiklik olması anlamında kullanılır. Göz Hastalıkları yönünden ise gözün kırma kusurunun tespiti için yapılan muayeneye verilen isimdir. Göz hekimlerinin en sık yaptığı işlem olan refraksiyon bu özelliğiyle temel oftalmolojik muayenelerin başında gelir.
Gözde kırma kusurunun bulunmama haline “emetropi” denir ve bu durumda uzaktaki bir nesneden göze paralel olarak gelen ışınlar retina (gözün ağ tabakası) üzerinde odaklanır. Kırma kusurunun olduğu hale ise “ametropi” denir. Kırma kusurları 3 başlık altında incelenir
Farklı nedenlere bağlı olarak ışınların retinanın önünde odaklanması halidir. En sık nedeni gözün ön-arka uzunluğunun uzun olmasıdır. Kornea eğrilik yarıçapı ve lensin fazla kırıcılık özelliğinin olması miyopiye yol açar. Örneğin kan şekerinin çok yüksek olduğu durumlarda lensin kırıcılığı artar bu durumda göz miyopa doğru kayar. Bu yüzden şeker hastalarının kan şekeri normal seviyelerde olmadan gözlük muayenesi olması uygun değildir.
Hipermetrop gözde ışınlar retinanın gerisinde odaklanır. Gözün normalden kısa olması en önemli nedendir. Yine korneanın eğrilik yarıçapını az olması ve lensin kırıcılığını fazla olması hipermetropa neden olur.
Korneanın (gözün ön kısmındaki saydam tabaka) veya lensin (göz içindeki mercek) kırıcılıklarının her açıda aynı olmamasına bağlı olarak noktasal bir ışık kaynağından gelen ışınların bir nokta halinde retinaya odaklanamamasıdır. Yani bir köprüye baktığımızda köprünün ayaklarını net yatay kısmını bulanık görebiliriz veya tam tersi de olabilir. Bu astigmattan kaynaklanan bir görme bozukluğudur.
Gözümüz uzağı ve yakını aynı netlikte görebilmek için uyum (akomodasyon) yapar. 40 yaşından sonra yaşa bağlı olarak gözdeki lensin yapısındaki değişikliklere bağlı olarak uyum zorlaşır. Uyumun azalması ile birlikte yakın görme bozukluğu (presbiyopi ) başlar. Presbiyopisi başlayan miyop olan kişiler uzak gözlüklerini çıkararak yakını görebilirler. Ancak hipermetroplar ikinci bir yakın gözlük kullanmak zorunda kalırlar. Yaşı kaç olursa olsun katarakt ameliyatı olan kişilerin doğal lensi alınıp yapay mercek konulduğu için bu kişilerde de yakın görme bozulur.
Aslında refraksiyon kusuru doğumdan sonra 60 lı yaşlara kadar sabit kalmaz. Refraksiyon kusurunda artış veya azalışlar yaşarız. Çocuklarda bu değişiklikler daha hızlı yaşanır. Bu nedenle çocuklar 6 ayda bir, yetişkinler senede bir göz muayenesi olmalıdır.
Göz tembelliği, gözde organik bir patoloji olmamasına rağmen gözlükle dahi gözün az görmesi olarak tanımlanır. Çocukluk çağında refraksiyon kusuru, şaşılık, katarakt gibi nedenlerle gözün az görmesi ve bulanık görmesi nedeni ile iki gözden gelen farklı netlikteki görüntü beyinde birleştirilemez görüntü netleştirilemez. Beyin net olmayan görüntüyü siler. Zamanla o gözde göz tembelliği gelişir. 10 yaşına kadar gözlük, kapama, ilaçla tedavi edilebilir. Tek gözün görmediğini çocuk ve aile erken yaşlarda anlaması zordur. Göz hastalığı olmasa bile en geç 3-4 yaşlarında ilk göz muayenesi yapılmalıdır. Göz tembelliği ilerde ehliyet almada, polis veya asker gibi mesleklerde sağlık kurulu raporlarında engel oluşturabilir.
Çok odaklı camlarda cam teknolojisi ne kadar iyi ise kullanım rahatlığı o kadar fazladır. Optisyen bu camların montajını yapmak için detaylı odak ölçüleri alır. Uygun yapılmış çok odaklı camlara 3 gün gibi kısa bir sürede alışmak mümkündür.
Mineral camlar eski yıllarda çok kullanılan çabuk kırılan ama kolay çizilmeyen, ağır ve ucuz camlardır. Cam teknolojisinin ilerlemesi ile organik camlar daha çok üretilmeye başlandı ve son yıllarda organik camlar, mineral camdan daha ucuz hale geldi. Organik camlar hafif olmaları ve kırılma riskinin az oluşu ile avantajlıdır. Ancak kolay çizilebilir oluşu dezavantajıdır. Organik camlar gözlük çerçevelerine daha rahat montaj edilirler. Polikarbon camlar organik camların alt grubunda olup kırılmaya karşı en dayanıklı camlardandır. Polikarbonat camlar normal organik camlara göre darbelere karşı 7.6 kat daha dayanıklıdırlar. Çocuk grubu gözlük camlarında veya sporcularda ilk tercih edilen cam cinsi olmalıdır.
Gözlük camından geçen ışık, ön ve arka iki yüzeyden yansıma ile zayıflar. Antirefle kaplama gözlük camında oluşan ışık yansımalarını yok ederek daha net görüntü sağlar. Camın iç ve dışına uygulanabilir. Özellikle ultraviyoleyi (UV) bloke etmesine dikkat edilmelidir. Her antirefle kaplama UV’ yi bloke etmez. Göz sağlığı için optik ve güneş gözlüklerinde UV blokajı önemlidir.Mavi ışık bloke eden camlar özellikle sarı nokta hastalığı olanlara tavsiye edilir. Günümüzde akıllı telefon, bilgisayar kullanım fazlalığı, led ışıklar göz sağlığına zarar vermektedir. Bu teknolojik aletlerin zararlarında korunmak için zararlı mavi ışığı filtre eden camlar kullanılır. Mavi ışığın hepsi zararlı değildir. Yararlı olan mavi ışık insanları depresyondan korur.
Gözlük camlarına yapılan kaplamaların en alt katında sertlik kaplaması vardır.Cam yüzeyini daha dayanıklı yapar. Yansımasız kaplamanın daha iyi yapışmasını sağlar.Günümüzde bir çok firmada standart olarak uygulanmaktadır.
Antirefle kaplamalı camlar daha kirli görünür.Yansımanın azalmasına bağlı kirliliğin daha görünür hale gelmesi camın yüzeyindeki kaplamanın elektrik yüklenmesi ve bunun tozları çekici etki yapması sonucu olur.Toz ve kirlerin cama yapışmasını önleme amaçlanır. Hidrofobik kaplama ile su ve cam arasındaki adezyon kuvveti azaltılarak suyun cam üzerinde kalmasına engel olunur.
Camın renklendirilmesi için kullanılır. İki şekilde renklendirme yapılır. Sıvı haldeki boyama maddesinin içerisine camın batırılması veya camın üretimi sırasında hamur materyalinin boyanması ile yapılır.
Son yıllarda moda olan ve güneş gözlüklerinde kullanılan bir kaplama türüdür.
UV ile camların renginin koyulaşmasını sağlayan teknolojik özellikteki camdır. Camın içinde bulunan gümüş tuzları veya özel plastik molekülleri UV ile reaksiyona girerek moleküllerde değişikliğe sebep olur. Değişen moleküler yapı ile cam rengi koyulaşır. UV ortamdan uzaklaşınca camın moleküler yapısı eski halini alarak cam rengi açılır. Isı da bu camların fotokromik özelliğinin çalışmasına etkilidir. Soğuk ortamlarda daha çabuk ve daha hızlı koyulaşır. Dereceli optik camlar için uygulanır. Günümüzde arabaların camları UV yi bloke ettiğinden araba içinde bu camlar koyulaşmaz. Kolormatik olarak halk arasında tanınır.
Güneş gözlükleri kamaşma yapan yüzeyden yansıyan güneş ışınlarını azaltmak için kullanılırlar. Yüzeyden yansıyan ışınlar net görmemize engel olur. Denizciler durgun deniz yüzeyinden, sürücüler ıslak yol yüzeyinden, beton yoldan veya araba ön camından ön konsola yansıyan yatay polarize olmuş göz kamaştıran ışıktan korunmada polarize filtreli gözlüklerden çok yarar görürler.Balıkçılar ise su yüzeyinde oluşan yatay yansıma polarize cam ile kaldırıldığında su içini daha iyi görebilmektedirler.Dereceli yapılabilir. Pilotlara önerilmez kabinde kullanılan ekranları görmede güçlük yaratır
Öncelikle gözlüğün köprü kısmı burnu sıkmamalı, burun yastıkları ayarlanarak gözlüğün yanaklara dokunmasına engel olunmalıdır. Saplar kulağa uygun bir şekilde oturmalı, uzun veya kısa olmamalıdır. Camların yerleştirildiği göz halkaları yüz yapısına göre seçilmelidir.
Kişinin günlük aktivitelerini engelleyecek düzeydeki görme kaybı olarak tanımlanabilir. Bu durumda, kişinin görmesi gözlük, kontakt lens ve diğer metodlarla istenilen seviyeye çıkarılamamaktadır. Genel olarak, kişinin iyi gören gözündeki görme keskinliği 0.3 ve altındadır. Günümüzde yaşam süresinin uzaması ile yaşlı popülasyonda meydana gelen artış sonucu az gören kişi sayısında artma izlenmektedir. En sık nedeni bir yaşlılık hastalığı olan “Yaşa-bağlı makula dejenerasyonudur”. Bunun yanı sıra glokom (karasu), şeker hastalığı, yaralanmalar da diğer nedenler arasındadır. Az görme hali körlük değildir ve kişi farklı metodlarla kendine yeter bir duruma getirilebilir.
Az görmenin rehabilitasyonu (Az görme yardımcıları) için 2 farklı metod vardır:
Özellikle büyütücü gözlüklerle okurken yazıyı odaklamak için okunacak şeyi göze oldukça yakında tutmak gerekir. Yazıyı göze yakın tutmanın veya televizyona yakından bakmanın az gören kişilere herhangi bir zararı yoktur.
Bu seçeneklerden kişi için en uygunu detaylı az görme muayenesi sonucu belirlenir. Ancak seçilen yöntemin başarısı için hastanın motivasyonu şarttır.