Randevu ve Bilgi Alın
+90 (533) 019 32 39
İnsagram
fadimenuhoglu@hotmail.com
Sıklıkla yüze olan delici ve künt travmalar sonucu oluşur. Kafa- yüz travması sonrası göz ve çevresinin yaralanma sıklığı %15-60 oranında değişmektedir.
Göz travmaları trafik kazası, düşme, darp, spor travmaları, iş, ev, oyun, gazlı içecek kapakları açarken oluşabilir. Çok önemli bir toplumsal sorun olup, tüm dünyada tek taraflı körlük nedenleri içerisinde en önemli yeri teşkil etmektedir.
Özellikle çocuk ve genç erişkin yaştaki insanların göz travmalarına daha çok maruz kalmaları, konunun önemini daha da arttırmaktadır. Delici göz travması adı üstünde, cam, makas, bıçak gibi delici-kesici bir obje ile gözün bütünlüğünün bozulması ile olur. Künt göz travması ise top, taş gibi fırlatılan, atılan objelerle ya da trafik kazası gibi gözün bir yere çarpılması sonucunda gelişen, delici göz travması aksine gözün bütünlüğünün bozulmadığı yaralanmalardır. Delici göz travmaları sonrası göz içinde veya çevresinde yabancı cisim olabilir. Özellikle künt (yumruk, çarpma) travmalarda göz duvarında yırtılma, kanama oluşabilir. Göz muayenesi sırasında ancak tanı konabilir.
İş kazalarını koruyucu gözlüklerle önleyebiliriz.
Göz travmalarından sonra gerekiyorsa kuduz ve tetanoz aşıları yapılır. Detaylı göz muayenesi ve Bilgisayarlı Tomografi gibi görüntüleme yöntemleri ile yabancı cisim ve göz etrafındaki kemiklerde kırık varlığı araştırılır. Gözü çevreleyen kemiklerde en çok iç ve alt duvarı oluşturan kemiklerde kırık oluşur. Göz hareketinde kısıtlılık, çift görme, gözün arkaya doğru itilmiş görüntüsü kemiklerde kırık varlığının belirtileridir.
Göz kapaklarındaki yaralanmalara gözyaşı kanal hasarları da eşlik edebilir. Bu tarz yaralanmalar oküloplastik cerrah tarafından onarılır. Uygun onarım sonrası kapak fonksiyonları ve iyi kozmetik görüntü elde edilir. Aksi halde göz kapaklarında kötü kozmetik görüntü ve devamlı gözde sulanma oluşabilir. Göze olan travmalar sonrası her iki göz etrafında halka tarzında morarma olabilir (panda veya rakun göz görüntüsü). Buz uygulama travma veya cerrahi sonrası morarmaları azaltır.
Göz travmaları sonrası göz kapağını kaldıran kas kopabilir. Bu nedenle göz kapağı düşüklüğü (pitoz) görülebilir. Bu durum oküloplastik cerrah tarafından düzeltilir.
Kimyasal maddelerle olan göz yaralanmalarından sonra ciddi görme kayıpları oluşabilir. Asit veya alkali kimyasal maddelerin göze teması sonucu kapak, kornea ve konjonktivada ciddi yanıklar oluşur. Körlüğe kadar gidebilen göz hasarı oluşabilir.Özellikle gözün kornea dediğimiz saydam kısmı etkilenirse, korneanın saydamlığı hızla bozulur. Cam gibi saydam olan kornea tabakası buzlu cam gibi olur. Bu durum ciddi görme kayıplarına sebep olur. Çok ciddi yaralanmalarda, en dışta olan göz kapaklarından, en içteki retina sinir tabakasına dek gözün tüm yapıları etkilenebilir.
Kimyasal göz yaralanmalarında, olayın gerçekleşmesinden dakikalar hatta saniyeler içinde yapılacak ilk yardım hayati önem taşır. Birkaç dakika bile gecikildiğinde, kalıcı görme kaybı gelişebilmektedir. İlk yardım yapılmadan asla doktora gidilmemelidir. Göz yıkanarak kimyasal madde gözden uzaklaştırılmaya çalışılır. 15-30 dk kadar göz kapakları açılarak ( musluk şişe veya duş kullanılarak) yıkanmalıdır. Su bulunamazsa göze zarar vermeyen diğer sıvılar kullanılabilir. Sonrasında göz doktoruna götürülmeli yolda eğer varsa suni göz yaşı kullanılabilir ya da yıkama devam ettirilebilir.